ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ

Ξέρω ότι για τους περισσότερους το σπανακόρυζο είναι η αφορμή για να παραγγείλουν σουβλάκια. Όπως, επίσης, ξέρω ότι οι περισσότεροι από αυτούς που το τρώνε το προτιμούν λεμονάτο. Εγώ πάλι το αγαπώ το σπανακόρυζο και το μαγειρεύω συχνά, κυρίως κοκκινιστό, όπως δηλαδή συνήθιζε να το φτιάχνει η γιαγιά.

Το “ταπεινό” σπανακόρυζο, αν το καλοσκεφτούμε και το μελετήσουμε λίγο, μόνο “ταπεινό” δεν είναι. Η διατροφική του αξία είναι πολύ μεγάλη και έτσι κερδίζει επάξια μια θέση στο τραπέζι μας και όχι την περιφρόνησή μας. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Κάτι ήξερε ο Ποπάυ που καταβρόχθιζε το σπανάκι για να δυναμώσει!

Ώρα να μπούμε στην κουζίνα και να μαγειρέψουμε!

ΥΛΙΚΑ (4-6 άτομα)
1 κιλό σπανάκι φρέσκο
4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
½  φλιτζάνι τσαγιού ρύζι (καρολίνα)
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ ματσάκι άνηθο
250 γρ. χυμό τομάτας
2 κουταλιές της σούπας πελτέ τομάτας
1 κύβο λαχανικών (προαιρετικά)
Αλάτι
Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Χοντροκόβουμε το σπανάκι και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια.

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Ρίχνουμε και το φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και το σοτάρουμε περίπου 2 λεπτά.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε το σπανάκι και το αφήνουμε να μαραθεί σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε για να μην κολλήσει το φαγητό στην κατσαρόλα.

Μόλις μαραθεί το σπανάκι, συμπληρώνουμε το χυμό και τον πελτέ τομάτας, τον άνηθο, τον κύβο λαχανικών, το αλάτι, το πιπέρι και το ρύζι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε δύο ποτήρια νερό και αφήνουμε το σπανακόρυζο να βράσει σε μέτρια φωτιά, με το καπάκι της κατσαρόλας μισάνοιχτο, μέχρι να είναι έτοιμο το ρύζι και να δέσει η σάλτσα (για 20 λεπτά περίπου στη δική μου κουζίνα).

Σερβίρουμε το σπανακόρυζο με φρέσκο ψωμάκι που θα βουτήξουμε στη σάλτσα, με ελίτσες, με κάποιο παστό και με ό,τι άλλο τραβάει η όρεξη μας.

Tip: Ακολουθώ πάντα τη συμβουλή της διατροφολόγου μου έπειτα από ένα πιάτο σπανακόρυζο να πίνω πάντα ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού το οποίο διευκολύνει την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό!

Καλή μας όρεξη!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply