ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

Ο Σεπτέμβρης είναι για πολλούς, όπως και για εμένα, κάτι σαν αρχή της χρονιάς. Είναι ο μήνας που προγραμματίζουμε όλα όσα θέλουμε να κάνουμε, που θέτουμε στόχους γεμάτοι ενθουσιασμό και αισιοδοξία ότι θα τους πραγματοποιήσουμε. Προσωπικά, δεν μου έρχονται όλα έτσι όπως τα σχεδιάζω. Η κάθε μέρα κρύβει μια έκπληξη, μια ανατροπή!

Αυτόν τον Σεπτέμβρη, λοιπόν, αποφάσισα να μην κάνω μεγαλόπνοα σχέδια… Να βάζω μικρούς στόχους, να κάνω βραχυπρόθεσμους προγραμματισμούς. Να χαίρομαι με όσα καταφέρνω να φέρω εις πέρας και ακόμα κι αν κάποιες φορές δεν τα καταφέρνω, δε χάθηκε και ο κόσμος. Εμείς να είμαστε καλά!

Πρώτος στόχος για αυτόν τον μήνα; Εννοείται σχετικός με την κουζίνα! Να φτιάξω γιουβέτσι μοσχάρι που μου είχε λείψει. Έχει περάσει περίπου ένας χρόνος που δεν το έχω μαγειρέψει, αν και είναι ένα αγαπημένο φαγητό, που μου φέρνει στο νου αναμνήσεις, είναι και εύκολο στην παρασκευή του, αρκεί να προσέξεις ένα δυο πραγματάκια για να είναι πετυχημένο και νόστιμο το αποτέλεσμα.

Στόχος επετεύχθη! Και είμαι πολύ χαρούμενη και εγώ και ο ουρανίσκος μου! Και δε γίνεται να μη μοιραστώ τη χαρά μου μαζί σου. Συνέχισε να διαβάζεις και κράτα σημειώσεις, αν θέλεις κι εσύ να δημιουργήσεις και να απολαύσεις ένα εύκολο και γευστικότατο γιουβέτσι.

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό μοσχάρι σπάλα σε μερίδες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες ή λιωμένες στην πρέσα σκόρδου
5-6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
400 γρ. ντοματάκι κονκασέ ή φρέσκες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
1-2 δαφνόφυλλα
4-5 μπαχάρια
1 ξύλο κανέλας
Αλάτι
Πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι (όχι πολύ γεμάτο)
500 γρ. κριθαράκι ολικής άλεσης μέτριο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Πλένουμε καλά το μοσχάρι, το αφήνουμε να στραγγίξει και έπειτα βάζουμε τα κομμάτια στη γάστρα. Ρίχνουμε στο κέντρο της γάστρας το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ξύλο κανέλας, τα μπαχάρια, τα δαφνόφυλλα, το ντοματάκι κονκασέ (ή τις τριμμένες φρέσκες ντομάτες) και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε και ένα νεροπότηρο βραστό νερό μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει τον πελτέ ντομάτας και το μέλι, αλατοπιπερώνουμε, κλείνουμε τη γάστρα και την τοποθετούμε στον φούρνο. Ψήνουμε για 2 ώρες περίπου ελέγχοντας αν χρειάζεται να συμπληρώσουμε νερό για να μην κολλήσει το φαγητό.

Αφού το φαγητό μας ψηθεί 2 ώρες, βγάζουμε τη γάστρα από τον φούρνο και προσθέτουμε το κριθαράκι, καθώς επίσης και 1 λίτρο βραστό νερό. Διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι και ανακινούμε τη γάστρα για να πάει παντού το νερό. Έπειτα κλείνουμε τη γάστρα και την ξαναβάζουμε στον φούρνο για να ψηθεί το φαγητό άλλα 15 λεπτά.

Τέλος, βγάζουμε τη γάστρα από τον φούρνο, ανακατεύουμε το φαγητό, ξανασκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί εκτός φούρνου για 30 λεπτά περίπου. Σε αυτόν τον χρόνο το κριθαράκι θα “πιει” τα υγρά και θα μαλακώσει τόσο ώστε να μην είναι λασπωμένο.

Σερβίρουμε με σαλάτα, φέτα ή με κάποιο τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας (μυζήθρα, πεκορίνο, παρμεζάνα, γραβιέρα, κεφαλοτύρι κ.α.) και φυσικά με ένα ποτήρι παγωμένη μπύρα ή ένα ωραίο κρασάκι!

Καλή όρεξη!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply