ΧΟΙΡΙΝΟ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ

Κυριακή… Μου βγαίνει η κούραση όλης της εβδομάδας. Και έχω και σήμερα δουλίτσα! Οπότε μαντέψτε ποιος δεν μπορεί να μαγειρέψει! Ευτυχώς, το άλλο μου μισό χαίρεται να μαγειρεύει, τα καταφέρνει μια χαρά, οπότε σηκώνει τα μανίκια και αναλαμβάνει δράση.

Βγάζει τις κατσαρόλες, προετοιμάζει τα υλικά του και ξεκινά. «Τι καλό θα ετοιμάσεις;», ρωτάω. «Συνταγή της μαμάς με μερικές δικές μου προσθήκες. Χοιρινό λεμονάτο με πατάτες», φωνάζει. Περιττό να πω πόσο πολύ μου αρέσει να με περιποιείται και πόσο ανυπομονώ να δοκιμάσω.

Και επειδή είμαι σίγουρη ότι το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό, μιας και ποτέ δε με έχει απογοητεύσει, του ζήτησα να μου λέει με κάθε λεπτομέρεια τι κάνει για να το καταγράφω. «Πολύ Πετρετζίκης νοιώθω τώρα», μου λέει και σκάει στα γέλια.

ΥΛΙΚΑ (για 2-3 άτομα)
500 γρ. χοιρινό μπούτι σε μερίδες
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
1 μεγάλο καρότο κομμένο σε ροδέλες
100 γρ. λευκό κρασί
Αλάτι
Πιπέρι
Χυμό 1 – 2 λεμονιών
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένω καλά το κρέας, το βάζω σε μια κατσαρόλα να βράσει και ξαφρίζω με κουτάλα σερβιρίσματος περίπου για 20 λεπτά. Μόλις τελειώσω με το ξάφρισμα, στραγγίζω πολύ καλά το κρέας.

Σε μία κατσαρόλα ρίχνω ελαιόλαδο και, μόλις ζεσταθεί, σοτάρω το κρέας και το αφαιρώ από την κατσαρόλα μόλις πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.

Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνω το κρεμμύδι και το καρότο να σοταριστούν μέχρι να καραμελώσουν. Έπειτα ρίχνω μέσα και το κρέας, ανακατεύω, αλατοπιπερώνω και ρίχνω και τη ρίγανη.

Στη συνέχεια σβήνω με το κρασί. Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνω και τον χυμό του λεμονιού. Αφήνω να βράσει λίγο το κρέας με το λεμόνι και μετά ρίχνω βρασμένο νερό τόσο ώστε να καλύπτεται το κρέας και συμπληρώνω όποτε και αν χρειάζεται.

Σκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω το κρέας να βράσει σε μέτρια φωτιά ώσπου να μαλακώσει (περίπου 1 ώρα).

Συνοδεύω το κρέας με ρύζι, πατάτες τηγανητές ή φούρνου ή πουρέ πατάτας.

Καλή όρεξη!

Καλή όρεξη!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply