ΠΙΤΑ ΑΛΜΥΡΗ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ (ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ)

Τις πίτες τις αγαπώ! Θα φταίει μάλλον η καταγωγή! Όταν κατάγεσαι από την Ήπειρο, είναι αναπόφευκτο! Οι χειροποίητες πίτες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ηπειρώτικη κουζίνα και μεταξύ άλλων αποκαλύπτουν τις μαγειρικές ικανότητες της κάθε νοικοκυράς. Η ποικιλία είναι τεράστια καθώς τα πάντα -χωρίς υπερβολή- στην Ήπειρο μπορούν να γίνουν πίτα για κάθε περίσταση! Πίτες με λαχανικά ή με κρέας, πίτες με φύλλο ή χωρίς, αλμυρές ή γλυκές, για το καθημερινό τραπέζι, γιορτινές, τελετουργικές, νηστίσιμες… Επομένως, μεγαλώνεις με αυτές και τις συνδέεις με αναμνήσεις με πρώτη και καλύτερη την Ηπειρώτισσα γιαγιά στην κουζίνα να ανοίγει φύλλο.

Έτσι κι εγώ σαν παιδί πολλές φορές είδα τη γιαγιά μου να ετοιμάζει πίτες, ποτέ όμως δεν έκατσα δίπλα της να μάθω πώς γίνεται. Την έβλεπα να ανοίγει φύλλο με τόση άνεση που νόμιζα πως ήταν εύκολο. Μέγα λάθος! Μετά από αρκετές όχι και τόσο πετυχημένες απόπειρες μπορώ να το πω με σιγουριά. Το άνοιγμα του φύλλου είναι τέχνη! Και κρίμα που, όταν είχα την ευκαιρία, δεν την έμαθα. Ευελπιστώ ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα τα καταφέρω. Προς το παρόν περιορίζομαι στις πίτες χωρίς φύλλο που είναι και νόστιμες και γρήγορες και τις πετυχαίνω ακόμα κι εγώ.

Σήμερα, λοιπόν, σκάλισα λίγο το ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας και αποφάσισα να φτιάξω μια αλμυρή πίτα με κολοκυθάκια -χωρίς φύλλο εννοείται. Μπορεί κανείς να την πει και αλμυρή κολοκυθόπιτα της τεμπέλας -και φυσικά η τεμπέλα είμαι εγώ. Εύκολη, νόστιμη και θρεπτική μπορεί να έχει θέση στο τραπέζι σου όλες τις ώρες της μέρας και σε κάθε περίσταση. Ακόμα και αν σου φαίνεται πολύ απλή και λιτή, να θυμάσαι ότι στα απλά κρύβεται η … νοστιμιά!

Φόρεσε την ποδιά σου… Το μαγείρεμα ξεκινά!



ΥΛΙΚΑ (για ένα μεγάλο πυρέξ)
5 μεγάλα κολοκυθάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
1 λίτρο γάλα φρέσκο
300 γρ. φέτα
4 αυγά
15 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι χοντρό
1 χούφτα ψιλοκομμένο άνηθο
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ºC.

Πλένουμε καλά τα κολοκυθάκια, κόβουμε τις άκρες τους και τα τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη.

Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβουμε ή το τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη.

Ρίχνουμε τα κολοκυθάκια και το κρεμμύδι σε μια κατσαρόλα, συμπληρώνουμε όσο ελαιόλαδο θέλουμε και τα αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να μαραθούν. Μόλις είναι έτοιμα, προσθέτουμε το γάλα και τον άνηθο, ανακατεύουμε και αφήνουμε στη φωτιά 2-3 λεπτά ακόμα.

Ύστερα απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε.

Σε ένα βαθύ πιάτο χτυπάμε τα αυγά με ένα πιρούνι και τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα προσπαθώντας να ανακατεύουμε ταυτόχρονα.

Tip: Θέλουμε το μίγμα μας να μοιάζει με χυλό, οπότε σε περίπτωση που δεν έχουμε αυτό το αποτέλεσμα, βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά μέχρι να τα καταφέρουμε. Δεν παραλείπουμε όμως να ανακατεύουμε για να μην κολλήσει το μίγμα.

Στο τέλος προσθέτουμε τη φέτα τρίβοντάς τη με το χέρι σε μεγάλα κομμάτια, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και το μίγμα μας είναι έτοιμο. Το ρίχνουμε σε ένα πυρέξ και ψήνουμε στο φούρνο στους 200ºC για 1 ώρα περίπου.

Tip: Για να μην καεί και μαυρίσει η επιφάνεια της πίτας, μπορούμε να βάλουμε από πάνω αλουμινόχαρτο μετά τα 30′ ψησίματος.

Καλή όρεξη! 

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply