ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΟΙ ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ

Αγαπητό μου ημερολόγιο,

Τέταρτη μέρα αυτοεγκλεισμού! Τέταρτη μέρα που εκτονώνομαι μαγειρεύοντας! Τέταρτη μέρα που τρώω αυτά που μαγειρεύω σα να μην υπάρχει αύριο! Στοίχημα ότι όταν πια βγω από το σπίτι δεν θα με αναγνωρίζει κανείς!

Σήμερα, λοιπόν, η όρεξή μου και η όρεξη του άλλου μου μισού τραβούσε λουκουμάδες σιροπιαστούς. Ευκαιρία να περάσουμε χρόνο μαζί στην κουζίνα. Το να μαγειρεύουμε παρέα είναι κάτι που μας αρέσει πολύ και τον τελευταίο καιρό λόγω έλλειψης χρόνου μας είχε λείψει πολύ.

Μπήκαμε στην κουζίνα και ψάξαμε στα ράφια και στα ντουλάπια να δούμε αν έχουμε τα υλικά. Δεν είμαστε τώρα να βγαίνουμε έξω και να ρισκάρουμε για λίγους λουκουμάδες. Κι αφού τα συγκεντρώσαμε όλα στον πάγκο, πιάσαμε δουλειά.

ΥΛΙΚΑ (για 40 περίπου λουκουμάδες)
Για τους λουκουμάδες:
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
2-3 κούπες χλιαρό νερό (περίπου)
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι του τσαγιού μέλι
1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
1 πρέζα κανέλα σε σκόνη

Για το σερβίρισμα:
Κανέλα σε σκόνη
Ψιλοκομμένα καρύδια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Ύστερα ρίχνουμε σιγά σιγά το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε για να μη σβολιάσει. Το ζητούμενο είναι ένας λείος χυλός που να μην είναι ούτε αραιός ούτε πηχτός. Ρίχνουμε, λοιπόν, όσο νερό χρειάζεται μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σκεπάζουμε τη λεκάνη και την αφήνουμε για 30 λεπτά για να φουσκώσει το μίγμα.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε αρκετό καλαμποκέλαιο ή ελαιόλαδο, το ζεσταίνουμε και τηγανίζουμε τους λουκουμάδες.

Για να φτιάξουμε τους λουκουμάδες υπάρχουν 2 τρόποι:

  1. Παίρνουμε με ένα κουτάλι της σούπας λίγο χυλό και το ρίχνουμε κατευθείαν στο καυτό λάδι. Ίσως το σχήμα να μη βγει αρκετά κομψό, αλλά μεταξύ μας δεν έχει και πολύ σημασία. Στο στομάχι θα καταλήξουν. Αρκεί να είναι νόστιμοι!
  2. Φοράμε γάντι μιας χρήσης, βάζουμε το χέρι μας μέσα στο μίγμα και παίρνουμε στη χούφτα μας όσο χυλό μπορούμε. Μόλις βγάλουμε το χέρι από το μίγμα, κλείνουμε το χέρι μας σε γροθιά. Ανάμεσα στον αντίχειρα και στον δείκτη θα πεταχθεί λίγο μίγμα. Αμέσως, το παίρνουμε με ένα κουτάλι της σούπας και το ρίχνουμε στο λάδι.

Tip: Όποιον τρόπο και αν επιλέξουμε, θυμόμαστε να βρέχουμε το κουτάλι για να γλιστράει το μίγμα.

Αφαιρούμε τους λουκουμάδες από την κατσαρόλα όταν πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα και τους βάζουμε σε μια πιατέλα στην οποία έχουμε στρώσει αρκετό χαρτί κουζίνας, έτσι ώστε το χαρτί να απορροφήσει το λάδι που περισσεύει.

Αφήνουμε στην άκρη τους λουκουμάδες και σε μια κατσαρόλα φτιάχνουμε το σιρόπι. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το μέλι, το νερό και την κανέλα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει το μίγμα σε μέτρια φωτιά περίπου 5 λεπτά.

Τέλος, ρίχνουμε τους λουκουμάδες μέσα στο σιρόπι για λίγα λεπτά (αν τους θέλουμε πολύ σιροπιασμένους τους αφήνουμε 4-5 λεπτά ενώ αν τους προτιμάμε ελαφρά σιροπιασμένους τους βγάζουμε γρηγορότερα).

Σερβίρουμε συμπληρώνοντας λίγη κανέλα ακόμη και ψιλοκομμένα καρύδια, αν θέλουμε.

Και απολαμβάνουμε!


You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply