ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ ΣΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ

Τι πιο ωραίο από το να συνδυάσεις το φαγητό σου με ένα ωραίο κρασί! Ή να πιεις ένα ποτηράκι κρασί στο τέλος μιας ζόρικης μέρας για να χαλαρώσεις! Όμως δεν αρκεί ένα καλό κρασί από μόνο του. Υπάρχουν κάποια μικρά μυστικά που συντελούν στην απόλαυσή του.

Για τους λάτρεις του κρασιού το σερβίρισμα αποτελεί μια μικρή ιεροτελεστία. Ορίστε, λοιπόν, μερικές συμβουλές για να σερβίρεις κι εσύ ένα ποτηράκι με στυλ στους φίλους σου και στον εαυτό σου.

Διάλεξε ένα ποτήρι άχρωμο και διαφανές!
Δε λέω, ωραία και τα ποτηράκια με τα σχέδια και τα χρώματα, αλλά χρησιμοποιώντας άχρωμα και διαφανή ποτήρια αναδεικνύουμε καλύτερα το περιεχόμενο, δηλαδή το κρασί.

Το σχήμα του ποτηριού παίζει ρόλο!
Σκέψου ότι ακόμα και δύο διαφορετικά κόκκινα κρασιά ή δύο διαφορετικά λευκά κρασιά δεν σερβίρονται στο ίδιο ποτήρι. Υπάρχουν ποτήρια με διαφορετικά σχήματα. Ένας γενικός κανόνας λέει ότι διαλέγουμε τα ποτήρια εκείνα των οποίων το χείλος κλείνει προς τα μέσα και όχι εκείνα που έχουν ανοιχτό σχήμα. Έτσι, τα αρώματα του κρασιού παραμένουν στο εσωτερικό του ποτηριού. Ειδικότερα τώρα, για τα λευκά κρασιά διαλέγουμε ποτήρια σε σχήμα τουλίπας, για τα κόκκινα πιο στρογγυλά με μεγαλύτερο κοίλωμα ενώ για τα αφρώδη ψηλά και λεπτά. Να θυμάσαι ότι ένα κόκκινο κρασί καλό είναι να μην σερβίρεται σε ποτήρι για λευκό ή για αφρώδες και το αντίστροφο. Εντάξει, δε λέω, δεν θα συμβεί κάτι τραγικό. Ίσως όμως δεν απολαύσουμε στο μάξιμουμ το κρασί μας. Κρίμα δεν είναι;

Μην ξεχάσεις το ποτηράκι να έχει πόδι!
Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να περάσει η θερμοκρασία του χεριού μας στο κρασί. Οπότε το ποδαράκι είναι απαραίτητο έτσι ώστε να κρατάμε από αυτό το ποτήρι μας.

Καθοριστική για τη γεύση του κρασιού η θερμοκρασία!
Για τα παλαιωμένα και ακριβότερα κρασιά προτείνεται η υψηλότερη θερμοκρασία, η οποία αναδεικνύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κρασιού. Για τα νέα και για τα φθηνότερα κρασιά προτιμάται η δροσερή θερμοκρασία, η οποία έχει την ιδιότητα να κρύβει τυχόν γευστικές ατέλειες. Πιο συγκεκριμένα, για τα κόκκινα κρασιά κατάλληλες είναι οι θερμοκρασίες από 13 °C έως 20 °C, για τα λευκά από 9 °C έως 14 °C, για τα ροζέ από 9 °C έως 12 °C και για τα αφρώδη από 6 °C έως 10 °C.

Extra tip: Εσύ που είσαι της τελευταίας στιγμής και θυμήθηκες αργά ότι πρέπει να παγώσεις το κρασάκι σου,μην αγχώνεσαι. Βρήκες μόλις τη λύση στο πρόβλημά σου! Με ένα κλικ εδώ μπορείς να προμηθευτείς -εκτός από πολλά πολλά κρασάκια, αποστάγματα, μπύρες- μία παγοκύστη ταχείας ψύξεως κρασιού. Τη διατηρείς μόνιμα στην κατάψυξη και, όταν τη χρειαστείς, απλά την τοποθετείς σαν “γάντι” γύρω από τη φιάλη. Εάν η φιάλη είναι ζεστή, τότε της κατεβάζει τη  θερμοκρασία γρήγορα, ενώ αν είναι ήδη κρύα, τότε τη διατηρεί σε χαμηλή θερμοκρασία για περισσότερη ώρα. Τέλειο;;

Το σερβίρισμα θέλει τρόπο, όχι κόπο!
Το κρασί το σερβίρουμε ρίχνοντάς το προς το κέντρο του ποτηριού. Εκτός αν πρόκειται για κάποιο αφρώδες κρασί. Σε αυτή την περίπτωση, επειδή δεν θέλουμε να σπάσουν οι φυσαλίδες, κατευθύνουμε τη ροή προς τα τοιχώματα του ποτηριού. Αφού σερβίρουμε, για να αποφύγουμε το στάξιμο του κρασιού, στρίβουμε ελαφρά το μπουκάλι καθώς το σηκώνουμε.

Οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ!
Αν θέλουμε να απολαύσουμε ένα καλό κρασί, τότε γεμίζουμε το ποτήρι έως τα δύο τρίτα του. Όχι περισσότερο.

Κι επειδή είμαστε και γνώστες του Savoir Vivre…
Σερβίρουμε πρώτα τις κυρίες και τους ηλικιωμένους και έπειτα όλους τους υπόλοιπους!

Στην υγειά μας!!!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply