ΚΕΙΚ ΛΕΜΟΝΙ ΜΕ ΒΥΣΣΙΝΑ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΒΥΣΣΙΝΟ

Υπάρχουν πολλά φαγητά και γλυκά που δεν είναι απλά φαγητά και γλυκά. Έχουν τη μαγική ικανότητα να σε ταξιδεύουν. Μόλις τα δεις, μόλις τα μυρίσεις, μόλις τα γευτείς, σε πάνε μακριά, σε άλλα μέρη ή ακόμα ακόμα και σε άλλες εποχές.

Το κέικ που σου προτείνω να φτιάξεις σήμερα είναι ένα κέικ που “παντρεύει” το λεμόνι με το βύσσινο δίνοντας ένα απίστευτα νόστιμο αποτέλεσμα. Ένα κέικ αφράτο και μοσχομυριστό.

Τόσο μοσχομυριστό που, αν κλείσεις τα μάτια, μπορεί να σε ταξιδέψει στην εξοχή, σε ένα σπίτι με αυλή γεμάτη ανθισμένες λεμονιές. Όπου ύστερα από μία όμορφη βόλτα στην ανοιξιάτικη φύση, ξαποσταίνεις πίνοντας μια δροσερή βυσσινάδα, τρώγοντας ένα κομμάτι κέικ και διαβάζοντας ένα καλό βιβλίο έχοντας στα αυτιά σου το μελωδικό κελάηδημα των πουλιών.

Η συνταγή είναι εύκολη και δεν απαιτεί πολύ χρόνο ή δύσκολα υλικά για να πραγματοποιηθεί. Δώσε όλη σου την προσοχή και την αγάπη στην προετοιμασία και μόλις δοκιμάσεις την πρώτη μπουκιά θα συμφωνήσεις πως πρόκειται για ένα κέικ μοναδικό!

ΥΛΙΚΑ
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
350 γρ. ζάχαρη
4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
150 ml φρέσκο γάλα
50 ml χυμό λεμονιού
Ξύσμα από 3-4 λεμόνια
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο
1 συσκευασία βύσσινα σε χυμό (425 γρ.)
1½ κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σουρώνω τα βύσσινα κρατώντας το χυμό τους σε ένα μικρό κατσαρολάκι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο.

Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη.

Όταν το μίγμα αφρατέψει, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Δεν τα ρίχνουμε όλα μαζί γιατί έτσι θα χαθεί ο αέρας που έχει εγκλωβιστεί στο μίγμα και το κέικ μας δεν θα γίνει αφράτο.

Αφού ενσωματωθούν τα αυγά, προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και ολοκληρώνουμε το μίγμα με το γάλα και το αλεύρι.

Τέλος, ρίχνουμε μέσα στο μίγμα τα βύσσινα και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ ή με ένα κουτάλι. Αν θέλουμε, κρατάμε στην άκρη λίγα βύσσινα για να διακοσμήσουμε το κέικ.

Βάζουμε το μίγμα σε μια μεγάλη φόρμα καλά βουτυρωμένη (ή σε μεταλλικό τσέρκι 28 εκατοστών) και ψήνουμε στους 170°C στον αέρα για 1 ώρα περίπου.

TIP: Επειδή κάθε φούρνος είναι διαφορετικός με αποτέλεσμα ο χρόνος ψησίματος να διαφέρει από φούρνο σε φούρνο, ελέγχουμε το ψήσιμο με το μαχαίρι. Στα 45 λεπτά ψησίματος βυθίζουμε το μαχαίρι στο πιο χοντρό σημείο του κέικ. Αν βγει υγρό, συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά. Μόλις περάσει το δεκάλεπτο, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Το κέικ είναι έτοιμο να βγει από τον φούρνο όταν το μαχαίρι βγει στεγνό.

Αφού βγάλουμε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει καλά και έπειτα ξεφορμάρουμε και το τοποθετούμε σε μία πιατέλα.

Τότε ετοιμάζουμε και τη σάλτσα βύσσινο. Διαλύουμε στον χυμό βύσσινο το κορν φλάουρ, βάζουμε το κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε. Μόλις δέσει η σάλτσα, αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και την αφήνουμε 1 με 2 λεπτά να κρυώσει.

Περιχύνουμε με τη σάλτσα το κέικ. Διακοσμούμε, αν θέλουμε, με τα βύσσινα που έχουμε κρατήσει.

Αφού το δοκιμάσεις, περιμένω τις εντυπώσεις σου!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply