ΡΥΖΙ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ, ΜΠΕΪΚΟΝ, ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΓΑΝΗΤΟ ΑΥΓΟ

Αυτή τη φορά μπήκα στην κουζίνα για να μαγειρέψω χωρίς να έχω στο μυαλό μου τι ακριβώς θα μαγειρέψω. Ήξερα μονάχα ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσω υλικά που, αν έμεναν για λίγο ακόμα αχρησιμοποίητα, θα κατέληγαν στον κάδο των αχρήστων. Και το να πετάω τρόφιμα είναι κάτι που δεν μου αρέσει!

Έτσι, ακούμπησα στον πάγκο πολύχρωμες πιπεριές, πιπεριές τσίλι, φρέσκα κρεμμυδάκια, καρότα, μία ανοιχτή συσκευασία με καλαμπόκι, λίγη παρμεζάνα και μία ανοιχτή κρέμα γάλακτος που είχαν περισσέψει από προηγούμενα μαγειρέματα. Σκέφτηκα λίγο κι αποφάσισα να τα παντρέψω σε ένα ρύζι φούρνου με μία μικρή επιφύλαξη για το αποτέλεσμα μιας και δεν ήμουν σίγουρη αν οι ποσότητες των υλικών θα ήταν ικανοποιητικές για να επιτύχω τη γευστική ισορροπία του πιάτου.

Τελικά, το ρύζι αφού βγήκε από τον φούρνο σερβιρίστηκε σε μπολάκια με ένα τηγανητό αυγό ξαπλωμένο επάνω του (ιδέα που δανείστηκα από το αγαπημένο κινέζικο ρύζι που παραγγέλνω) και εξαφανίστηκε σχεδόν αμέσως. Υποθέτω, λοιπόν, ότι ήταν νόστιμο! Επομένως, με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια! Και δεν πετάχτηκε τίποτα και όσοι δοκίμασαν εντυπωσιάστηκαν.

Αν και γενικά δεν προτιμώ τις συνταγές με πολλά υλικά και τις αποφεύγω (εκτός αν πρόκειται για υλικά που υπάρχουν συνήθως στην κουζίνα μου), πιστεύω ότι αξίζει να δοκιμάσεις αυτό το ρύζι κάποιο μεσημεράκι μιας και δεν θα το χαρακτήριζα ελαφρύ γεύμα.

ΥΛΙΚΑ (για 4-6 άτομα)
6 φέτες μπέικον κομμένες σε τετραγωνάκια
2 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι parboiled
4 ½ φλιτζάνια τσαγιού βρασμένο νερό
1 κρεμμύδι μέτριο κομμένο σε φέτες
3 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
1 κίτρινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
1 πορτοκαλί πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
2 πιπεριές τσίλι ψιλοκομμένες
2 καρότα τριμμένα στον τρίφτη
5 κουταλιές της σούπας καλαμπόκι βρασμένο
200 ml κρέμα γάλακτος
34 φλιτζανιού τσαγιού παρμεζάνα
1 κύβο λαχανικών
1 κύβο βοδινού
2 φύλλα δάφνης
Ελαιόλαδο
Βούτυρο
Αλάτι
Λευκό πιπέρι
Αυγά (τόσα όσες και οι μερίδες που θα σερβίρουμε)
Πιπέρι καγιέν (για το σερβίρισμα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 °C.

Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι, ρίχνουμε μέσα το μπέικον και το σωτάρουμε. Όταν πάρει χρώμα, το αφαιρούμε από το τηγάνι και το κρατάμε στην άκρη.

Στο λίπος που έχει αφήσει το μπέικον στο τηγάνι σωτάρουμε το ρύζι μέχρι να καλυφθεί όλο από το λίπος. Όταν το ρύζι ξανθύνει ελαφρώς, το ρίχνουμε σε ένα πυρέξ. Στο πυρέξ ρίχνουμε επιπλέον το βρασμένο νερό, 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο, τον κύβο λαχανικών, τον κύβο βοδινού και τα φύλλα δάφνης και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν οι κύβοι. Τότε βάζουμε το πυρέξ στο φούρνο.

Ξαναβάζουμε το τηγάνι στη φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και, όταν ζεσταθεί αρκετά ρίχνουμε και τα κρεμμύδια (το ξερό και τα φρέσκα). Όταν πάρουν ένα χρυσό χρώμα, προσθέτουμε το σκόρδο και την πιπεριά τσίλι. Αφήνουμε 2-3 λεπτά να σωταριστούν και αυτά και έπειτα ρίχνουμε τις υπόλοιπες πιπεριές, μία πρέζα αλάτι και λευκό πιπέρι. Μόλις οι πιπεριές μαραθούν και εξατμιστούν τα υγρά από το τηγάνι, ρίχνουμε τα καρότα, το καλαμπόκι, την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Μόλις η σάλτσα δέσει, απομακρύνουμε το τηγάνι από τη φωτιά, ρίχνουμε την παρμεζάνα και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε για να δούμε αν χρειάζεται να διορθώσουμε το αλάτι και το πιπέρι.

Μόλις το νερό στο ρύζι είναι το μισό από αυτό που βάλαμε στην αρχή, βγάζουμε το πυρέξ από τον φούρνο, ρίχνουμε τη σάλτσα από το τηγάνι, ανακατεύουμε και ξαναβάζουμε το πυρέξ στον φούρνο.

Το ρύζι είναι έτοιμο όταν έχει μαλακώσει, τα υγρά έχουν εξατμιστεί και έχει μείνει μια ωραία δεμένη σάλτσα (από την πρώτη στιγμή που βάζουμε το ρύζι στον φούρνο μέχρι να είναι έτοιμο θα χρειαστεί περίπου 45 λεπτά έως 1 ώρα).

Σερβίρουμε το ρύζι ζεστό σε μπολάκια. Στο κάθε μπολάκι, επάνω στο ρύζι, τοποθετούμε από 1 τηγανητό αυγό στο οποίο ρίχνουμε λίγο αλατάκι και λίγο πιπέρι καγιέν.

Καλή όρεξη!


You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply