Μια φορά κι έναν καιρό, τότε που το Survivor έκανε θραύση (ακόμα να καταλάβω το γιατί) και οι περισσότεροι φίλοι έστηναν κερκίδα στο σαλόνι μου, εγώ έψαχνα τρόπους να περνάω καλά μόνη μου. Βλέποντας τότε τις καρύδες θυμήθηκα ότι κάπου είχα θαμμένη μία συνταγή για νηστίσιμο κέικ αμυγδάλου (ήταν και περίοδος που νήστευα) που μου είχε δώσει παλιότερα μία φίλη που της την είχε δώσει μία άλλη φίλη και πάει λέγοντας! Έκανα όλες τις απαραίτητες αλλαγές στη συνταγή καθώς εγώ είχα όρεξη αλλά και υλικά για κέικ καρύδας! Και ξεκίνησα τους πειραματισμούς!
Το αποτέλεσμα ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό φαίνεται γιατί το κέικ εξαφανίστηκε από την πιατέλα εν ριπή οφθαλμού! Και σκέψου ότι ήμουν η μόνη που νήστευε! Τελικά βγήκε και κάτι καλό από το Survivor! Και μπορεί το τηλεοπτικό show να τελείωσε, η αγάπη μου όμως για αυτό το κέικ παραμένει ανεξίτηλη στο χρόνο!
ΥΛΙΚΑ
Για το κέικ
300 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
200 γρ. ζάχαρη άχνη
50 γρ. φρέσκια καρύδα τριμμένη ή ινδοκάρυδο (και λίγο επιπλέον για το ντεκόρ)
230 γρ. γάλα καρύδας
200 γρ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
1 σφηνάκι κονιάκ ή ρούμι
Για το γλάσο
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη
½ φλιτζάνι του τσαγιού σκόνη κακάο
2 γεμάτες κουταλιές της σούπας μέλι
Βραστό νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180०C.
Στο μίξερ ρίχνουμε το γάλα καρύδας, το ελαιόλαδο και το κονιάκ και ανακατεύουμε. Έπειτα αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη άχνη, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το ινδοκάρυδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Ρίχνουμε το μίγμα σε φόρμα σιλικόνης ή σε φόρμα που έχουμε λαδώσει και αλευρώσει προηγουμένως και ψήνουμε στον αέρα για 30 λεπτά περίπου (ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει από φούρνο σε φούρνο).
Αφού βγάλουμε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε το γλάσο σοκολάτας. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη άχνη και το κακάο και ανακατεύουμε, ρίχνουμε και το μέλι. Με ένα κουταλάκι προσθέτουμε σταδιακά το βραστό νερό και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να δέσει το γλάσο μας. Δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ αραιό ούτε πολύ σφιχτό.
Αφού κρυώσει το κέικ, το ξεφορμάρουμε, ρίχνουμε όσο γλάσο επιθυμούμε και πασπαλίζουμε με φρέσκια τριμμένη καρύδα ή ινδοκάρυδο.
Extra tip: Η πρωτότυπη συνταγή πρότεινε γάλα αμυγδάλου αντί καρύδας και θρυμματισμένα αμύγδαλα αντί τριμμένης φρέσκιας καρύδας ή ινδοκάρυδου. Οπότε μπορείς να δοκιμάσεις και αυτή την εκδοχή! Την έχω δοκιμάσει και αυτή και είναι εξαιρετική!
Σου εύχομαι καλή τύχη και να το απολαύσεις όσο εγώ και οι φίλοι μου!
No Comments