Με θυμάμαι κάποια χρόνια πριν στην κουζίνα παρέα με τη γιαγιά μου να φτιάχνουμε διάφορα γλυκά… Εκείνη δηλαδή έφτιαχνε… Εγώ είχα βοηθητικό ρόλο! Κοιτούσα (να δω αν τα κάνει όλα καλά) και συχνά πυκνά δοκίμαζα (στα κλεφτά φυσικά) για να είμαι σίγουρη ότι το αποτέλεσμα θα είναι καλό!
Ένα από τα γλυκά που φτιάχναμε μαζί ήταν και ο σιμιγδαλένιος χαλβάς για τον οποίο ακόμα και σήμερα τρελαίνομαι! Τόσο πολύ που κάθε φορά -από τότε μέχρι και σήμερα- κάνω το ίδιο λάθος… Βιάζομαι τόσο πολύ να δοκιμάσω, τελικά δοκιμάζω ενώ ο χαλβάς ακόμα τσουρουφλάει και -κλασικά- καίω τη γλώσσα μου.
Χαλβά σιμιγδαλένιο φτιάχνω συχνά στο σπίτι μου! Τις ημέρες που νηστεύω όμως βρίσκω αφορμή να τον φτιάχνω ακόμα συχνότερα. Πάντα ακολουθώ τη συνταγή της γιαγιάς! Ακόμα και όταν έχω διάθεση να παίξω με τα υλικά, αυτήν χρησιμοποιώ ως βάση. Αυτή τη φορά αποφάσισα να προσθέσω αποξηραμένα βερύκοκα και κράνμπερι. Το αποτέλεσμα; Ένας νόστιμος χαλβάς με φρουτένια γεύση και αρώματα!
ΥΛΙΚΑ
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό
1 φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
2½ φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
4 φλιτζάνια τσαγιού νερό
1 ξυλάκι κανέλας
1 κουτάλι της σούπας κανέλα σε σκόνη
1 φλούδα πορτοκαλιού
1 φλούδα λεμονιού
1 χούφτα αποξηραμένα βερύκοκα κομμένα σε μικρά κομματάκια
1 χούφτα αποξηραμένα κράνμπερι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας, τις φλούδες του πορτοκαλιού και του λεμονιού και τα αφήνουμε να βράσουν. Το σιρόπι είναι έτοιμο μόλις διαλυθεί τελείως η ζάχαρη.
Σε μια άλλη κατσαρόλα (μεγαλύτερη) ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ξεσταθεί αρκετά. Έπειτα ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το καβουρντίζουμε. Δεν ξεχνάμε να ανακατεύουμε! Όταν το σιμιγδάλι σκουρύνει, ρίχνουμε την κανέλα σε σκόνη, ανακατεύουμε και βγάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας.
Αφαιρούμε τις φλούδες και το ξυλάκι κανέλας από το σιρόπι και το ρίχνουμε σιγά σιγά στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι. Λέω σιγά σιγά γιατί με το που αρχίζουμε να ρίχνουμε το σιρόπι στο σιμιγδάλι το μίγμα αρχίζει να φουσκώνει και να πιτσιλάει. Οπότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μην καούμε.
Αφού ρίξουμε το σιρόπι στο σιμιγδάλι, ανακατεύουμε καλά, ξαναβάζουμε το μίγμα στο μάτι της κουζίνας και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει το μίγμα.
Αυτά λοιπόν είναι τα βασικά βήματα. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να ρίξουμε το μίγμα σε μια φόρμα, να το αφήσουμε να κρυώσει, έπειτα να ξεφορμάρουμε και να σερβίρουμε.
Ή μπορούμε να αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη και να προσθέσουμε και άλλα υλικά που θα δώσουν στο γλυκό μας μια ωραία γευστική πινελιά. Ενδεικτικά αναφέρω ότι πριν βάλουμε το γλυκό στη φόρμα μπορούμε να προσθέσουμε σταφίδες, καρύδια, αμύγδαλα. Εγώ αυτή τη φορά -αφού έδεσε το μίγμα- επέλεξα να ρίξω μία χούφτα αποξηραμένα βερύκοκα ψιλοκομμένα και μια χούφτα αποξηραμένα κράνμπερι. Οι ποσότητες μπορούν να διαφέρουν ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός.
Καλή απόλαυση!!!
No Comments