Μπακαλιάρος σκορδαλιά… Ένα από τα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα, το οποίο είθισται να πρωταγωνιστεί στο τραπέζι μας την 25η Μαρτίου, την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Έτσι, λοιπόν, κάθε χρόνο τέτοια μέρα (αλλά και άλλες μέρες) και στο δικό μας σπίτι είχε την τιμητική του.
Σαν παιδί όμως εγώ αρνούμουν πεισματικά να δοκιμάσω. Αφενός τα ψάρια δεν ήταν η αδυναμία μου, αφετέρου η μυρωδιά της σκορδαλιάς δεν ήταν του γούστου μου. Ικανοποιούσα την πείνα μου με σαλάτα ή με καμιά πατάτα τηγανητή που μπορεί να υπήρχε στο τραπέζι.
Μεγάλωσα, έφτιαξα το δικό μου σπιτικό, άρχισα να αγαπώ τα ψάρια και τα θαλασσινά. Δύσκολα όμως τα μαγείρευα. Προτιμούσα να τα απολαμβάνω σε όμορφα ταβερνάκια. Μπακαλιάρο σκορδαλιά όμως απέφευγα να δοκιμάσω.
Μέχρι πέρσι που για ανεξήγητο μέχρι στιγμής λόγο ήθελα τόσο πολύ να φάω μπακαλιάρο σκορδαλιά, λες και ήταν το αγαπημένο μου φαγητό και δεν θα άντεχα χωρίς να το γευτώ, που χωρίς δεύτερη σκέψη στάθηκα στην ουρά αναμονής σε κάποια ψαροταβέρνα (κάτι που δεν μου αρέσει να κάνω γενικότερα), ώσπου να βρω τραπέζι για να το δοκιμάσω αυτό το πιάτο. Αποδείχθηκε μια μεγάλη, ευχάριστη έκπληξη για εμένα. Και για το άλλο μου μισό φυσικά που, επίσης, δεν είχε δοκιμάσει ως τότε μπακαλιάρο σκορδαλιά.
Έτσι, κάποια στιγμή φέτος είπαμε να κάνουμε μια απόπειρα να φτιάξουμε μπακαλιάρο σκορδαλιά οι δυο μας στο σπίτι. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε. Ο μπακαλιάρος με το τραγανό, χρυσό κουρκούτι του και η σκορδαλιά με τη βελούδινη υφή της ήταν σκέτη απόλαυση! Όπως και το ουζάκι που συνόδευσε το γεύμα μας!
Κι επειδή σχεδόν έφτασε και η 25η Μαρτίου κι ίσως θέλεις κι εσύ να ετοιμάσεις το τραπέζι σου όπως ταιριάζει σε αυτή τη μέρα, σου δίνω τη συνταγή. Εμείς προτιμήσαμε μπακαλιάρο φιλέτο για να αποφύγουμε τη διαδικασία του ξαλμυρίσματος. Οπότε θεωρώ ότι ο βαθμός δυσκολίας δεν είναι πολύ μεγάλος.
ΥΛΙΚΑ (για 4 περίπου άτομα)
½ κιλό μπακαλιάρο φιλέτο
Λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ελαιόλαδο (ή σπορέλαιο) για τηγάνισμα
Για το κουρκούτι
200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Αλάτι
330 ml παγωμένο ανθρακούχο νερό
Για τη σκορδαλιά
500 γρ. πατάτες
3-5 σκελίδες σκόρδο
½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ξύδι από λευκό κρασί
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε το κουρκούτι:
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε το κρύο ανθρακούχο νερό σταδιακά και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένας ωραίος χυλός. Μόλις είναι έτοιμο το κουρκούτι, το βάζουμε στο ψυγείο.
Προετοιμάζουμε τον μπακαλιάρο:
Πλένουμε τα φιλέτα, τα στραγγίζουμε καλά, τα στεγνώνουμε με λίγο χαρτί έτσι ώστε να μην έχουν νερό πάνω τους και τσεκάρουμε μήπως υπάρχει κανένα κοκκαλάκι για να το αφαιρέσουμε. Αφήνουμε το ψάρι μας στην άκρη.
Ήρθε ώρα της σκορδαλιάς:
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το σκόρδο, το οποίο έχουμε καθαρίσει και κόψει σε ροδέλες. Το βάζουμε στο μάτι της κουζίνας και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Με αυτόν τον τρόπο το ελαιόλαδο θα πάρει τα αρώματα του σκόρδου. Ανακατεύουμε λίγο και, όταν αρχίσει να μας μυρίζει το σκόρδο, απομακρύνουμε το κατσαρολάκι από το μάτι και το αφήνουμε στην άκρη.
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε καλά, τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και τις ρίχνουμε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που ήδη βράζει. Μόλις είναι έτοιμες, δηλαδή μόλις μαλακώσουν και τις τρυπάει με ευκολία το πιρούνι, τις βγάζουμε από την κατσαρόλα (κρατάμε στην άκρη 5 κουταλιές της σούπας από το νερό στο οποίο έβρασαν) και τις ρίχνουμε στο μπλέντερ.
Προσθέτουμε στο μπλέντερ και το μίγμα ελαιόλαδου – σκόρδου από το κατσαρολάκι, το ξύδι και τις 5 κουταλιές της σούπας από το νερό στο οποίο βράσαμε τις πατάτες. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Στο τέλος, δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
Info: Η σκορδαλιά θα μοιάζει με μια βελούδινη κρέμα χωρίς καθόλου κομμάτια πατάτας. Στην αρχή θα φαίνεται κάπως αραιή, αλλά όσο θα κρυώνει θα γίνεται πιο πηχτή.
Τελευταίο βήμα το τηγάνισμα του μπακαλιάρου:
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο (ή σπορέλαιο) και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να ζεσταθεί πολύ.
Βγάζουμε από το ψυγείο και το κουρκούτι.
Σε ένα μικρό ταψάκι ρίχνουμε λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις και μέσα σε αυτό πανάρουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου.
Με μια τσιμπίδα παίρνουμε ένα κομμάτι, τινάζουμε για να πέσει το περιττό αλεύρι, βουτάμε στο κουρκούτι έτσι ώστε το κομμάτι μας να καλυφθεί καλά και βάζουμε προσεκτικά στο καυτό λάδι για να τηγανιστεί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλα τα κομμάτια.
Info: Προσέχουμε να μην πετάμε απότομα τα κομμάτια του μπακαλιάρου στο λάδι γιατί θα φύγει το κουρκούτι. Είναι, επίσης, καλύτερα να τα κρατάμε με την τσιμπίδα μέχρι να δούμε ότι αρχίζει να ψήνεται το κουρκούτι και τότε να τα αφήνουμε γιατί αλλιώς μπορεί να “κάτσουν” στον πάτο της κατσαρόλας και να κολλήσουν.
Μόλις το κουρκούτι πάρει ένα ωραίο, χρυσαφί χρώμα, αφαιρούμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου από την κατσαρόλα και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα στην οποία έχουμε στρώσει προηγουμένως αρκετό χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το περιττό λάδι.
- Σερβίρουμε στο πιάτο με κομμάτια από λεμόνι για να στίψουμε πάνω από τον μπακαλιάρο μας.
Καλή όρεξη!
No Comments