ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΒΡΑΧΑΚΙΑ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΑ

Σήμερα ξύπνησα με όρεξη για γλυκό. Όχι όποιο κι όποιο γλυκό. Θυμήθηκα τα τυλιχτά κεράσματα που μας πρόσφεραν παλιότερα, όταν πηγαίναμε κάποια επίσκεψη σε κάποιο φιλικό ή συγγενικό σπίτι. Λίγο μετά τις χαιρετούρες έκανε την εμφάνιση της συνήθως κάποια φοντανιέρα γεμάτη τυλιχτά κεράσματα. Σοκολατένια αν ήσουν τυχερός. Θυμάμαι να παίρνω πάντα διστακτικά ένα κέρασμα (ήμουν ντροπαλό παιδί και με τρόπους) και την εκάστοτε οικοδέσποινα να επιμένει “Τι; Μόνο ένα; Πάρε κι άλλα για το σπίτι. Να, βάλε τα στην τσέπη του μπουφάν σου”.

Το αγαπημένο μου τυλιχτό ήταν και είναι τα σοκολατένια βραχάκια με αμύγδαλα. Τα λέγαμε και ανώμαλα λόγω σχήματος. Η γεύση τους είναι ισορροπημένη, ούτε γλυκά ούτε πικρά δηλαδή, όπως ακριβώς μου αρέσει. Είναι και τραγανά και αυτό είναι -γνώμη μου- που τα κάνει εθιστικά. Μετά την πρώτη μπουκιά θέλεις να αδειάσεις όλη τη φοντανιέρα.

Πλέον τα φτιάχνω μόνη μου μιας και είναι πολύ εύκολος ο τρόπος παρασκευής τους. Μπορούν να φτιαχτούν και με δύο μόνο υλικά, σοκολάτα κουβερτούρα και αμύγδαλα. Είναι το τέλειο γλυκό σνακ για το απόγευμα. Όχι για κάθε απόγευμα. Μία, δύο φορές την εβδομάδα δυστυχώς για εμένα. Αλλά από το ολότελα… Είναι και το τέλειο κέρασμα. Τα τυλίγεις σε χρωματιστό αλουμινόχαρτο και τα προσφέρεις στη δουλειά για παράδειγμα. Ή τα τοποθετείς σε μια όμορφη φοντανιέρα για να κεράσεις τους καλεσμένους σου!

Πάρε χαρτί και μολύβι και γράψε τη συνταγή…


ΥΛΙΚΑ (για 20-30 βραχάκια)
500 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (50-55% περιεκτικότητα σε κακάο)
400 γρ. ωμά αμύγδαλα χωρίς φλούδα
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120οC στον αέρα.

Γεμίζουμε μία κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση και τη βάζουμε στο μάτι της κουζίνας σε δυνατή φωτιά.

Μόλις δούμε υδρατμούς, χαμηλώνουμε τη φωτιά και εφαρμόζουμε στην κατσαρόλα ένα άλλο μεταλλικό σκεύος (διαδικασία μπεν μαρί). Μέσα σε αυτό το σκεύος ρίχνουμε την κουβερτούρα σπασμένη σε μικρά κομμάτια και ανακατεύουμε συχνά.

Απλώνουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί και τα ψήνουμε στον φούρνο στους 120οC στον αέρα για 10 λεπτά περίπου.

Αφού λιώσει η κουβερτούρα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι και ανακατεύουμε.

Τέλος, προσθέτουμε και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, ανακατεύουμε και είμαστε έτοιμοι να φτιάξουμε τα βραχάκια μας.

Σε ένα ταψί ή σε μια λαμαρίνα στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε μείγμα και το τοποθετούμε στο αντικολλητικό χαρτί. Θα βγουν περίπου 30 βραχάκια. Εγώ τα έκανα λίγο μεγαλύτερα και βγήκαν 20. Άρα όσο μεγαλύτερα τα βραχάκια σου, τόσο λιγότερα τα τεμάχια.

Τα βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσουν. Σε περίπου 20-30 λεπτά είναι έτοιμα για φάγωμα!

Tip: Αν θέλεις τα κλασικά βραχάκια, μπορείς να αφαιρέσεις το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι!

Καλή απόλαυση!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply