Το κοτόπουλο είναι μια από τις πιο συνηθισμένες πρώτες ύλες στην κουζίνα. Οπότε είναι λογικό να υπάρχει συχνά στην κατάψυξή μας, αλλά και στη διατροφή μας. Είτε λεμονάτο είτε κοκκινιστό είτε σε σούπες είτε στο φούρνο με πατάτες. Αλλά γιατί να μην δοκιμάσουμε να το μαγειρέψουμε και κάπως αλλιώς; Να το “παντρέψουμε” με φρέσκα λαχανικά και υλικά απ’αλλού φερμένα;
Τον τελευταίο καιρό έχω ανακαλύψει μία συνταγή με άρωμα Ανατολής που την έχω αγαπήσει τόσο εγώ όσο και όσοι την έχουν δοκιμάσει μέχρι τώρα. Είναι αρκετά εύκολη και δεν απαιτεί πολύ χρόνο για φτάσει στο πιάτο. Οπότε με έχει βγάλει πολλές φορές ασπροπρόσωπη.
Τα υλικά δεν είναι πολλά. Επομένως και το κόστος της συνταγής δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό. Άρα το μόνο που μένει είναι να βρεις μια αφορμή για τη δοκιμάσεις!
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
800 γρ. φιλέτο κοτόπουλο (στήθος ή μπούτι)
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 πράσινη πιπεριά καμπάνα
1 κόκκινη πιπεριά καμπάνα
1 κίτρινη πιπεριά καμπάνα
1 πορτοκαλί πιπεριά καμπάνα
660 ml μπύρα (2 κουτάκια, σε θερμοκρασία δωματίου)
8 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1½ κουταλιά της σούπας κάρυ μαντράς μέτριο
Αλάτι
Πιπέρι
250 γρ. πλατιά noodles ρυζιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αρχικά φορώντας γάντια πλένουμε πολύ καλά το κοτόπουλο, το στραγγίζουμε, το στεγνώνουμε με λίγο χαρτί κουζίνας και το κόβουμε σε λωρίδες (πάχους περίπου 2 εκ.).
Σε ένα γουόκ (αν δεν υπάρχει χρησιμοποιούμε μεγάλο τηγάνι) ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί αρκετά. Έπειτα ρίχνουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Στο μεταξύ πλένουμε τις πιπεριές, αφαιρούμε το κοτσάνι και τα σπόρια και τις κόβουμε σε στικς. Καθαρίζουμε και το κρεμμύδι και το κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Μόλις ροδίσει το κοτόπουλο, το αφαιρούμε από το γουόκ και ρίχνουμε το κρεμμύδι. Αφήνουμε να σωταριστεί. Μόλις πάρει ένα χρυσό χρώμα, ρίχνουμε και τις πιπεριές για να μαλακώσουν.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το κοτόπουλο, το κάρυ, όσο αλάτι και πιπέρι θέλουμε, ανακατεύουμε και σβήνουμε με τη μπύρα (τη ρίχνουμε σιγά σιγά γιατί με τον βρασμό φουσκώνει και μπορεί να ξεχειλίσει). Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά με κλειστό καπάκι για 30 λεπτά περίπου. Έχουμε το νου μας να μη μας κολλήσει το φαγητό. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό.
Συνοδεύουμε το κοτόπουλο με πλατιά noodles ρυζιού. Ρίχνουμε τα noodles σε ένα μπολ και τα σκεπάζουμε με βραστό νερό για 3-4 λεπτά. Έπειτα τα σουρώνουμε, τα κρυώνουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό και τα στραγγίζουμε πολύ καλά. Μόλις είναι έτοιμα, τα ρίχνουμε στο γουόκ, ανακατεύουμε πολύ καλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2-3 λεπτά ώστε να δέσει η σάλτσα.
Tip: Εναλλακτικά μπορούμε να συνοδεύσουμε το κοτόπουλο με ρύζι. Τότε θέλουμε να έχουμε μία σάλτσα δεμένη, έτσι ώστε να μπορούμε να την περιχύσουμε πάνω από το ρύζι. Σε αυτή την περίπτωση αφήνουμε το φαγητό να βράσει επιπλέον 15 λεπτά. Αν η σάλτσα δεν έχει δέσει, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κορν-φλάουρ. Σε μισό ποτήρι κρύο νερό ρίχνουμε ½ κουταλιά της σούπας κορν – φλάουρ, ανακατεύουμε καλά και το ρίχνουμε μέσα στο φαγητό. Ανακινούμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να δούμε ότι έδεσε η σάλτσα.
Σερίβουμε το φαγητό μας σε μπολάκια και συνοδεύουμε απαραίτητα με μία παγωμένη μπύρα! Ή και παραπάνω!
Καλή όρεξη!
No Comments