Η προσαρμογή σε έναν νέο τόπο δεν είναι και τόσο εύκολο πράγμα, όπως νόμιζα τόσα χρόνια. Κάθε φορά που έβλεπα κάποιον να αλλάζει πόλη ή χώρα ζήλευα (με την καλή έννοια) και ήθελα να βρεθώ μια μέρα κι εγώ σε αυτή τη θέση. «Μακάρι να ήμασταν όλοι στη θέση σου», «να βρίσκαμε μια καλή δουλειά και να φεύγαμε μακριά από τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης» συνήθιζα να λέω.
Και η καλή δουλειά βρέθηκε τελικά, όχι στην Αθήνα, αλλά στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. Πρόσεχε τι εύχεσαι δε λένε;;; Και δε λέω, όμορφο το Αργοστόλι, όμορφο και το νησί. Αλλά σαν παιδί κι εγώ γεννημένο και μεγαλωμένο στην πόλη, δυσκολεύομαι λιγάκι να συνηθίσω στους νησιώτικους ρυθμούς. Τι κι αν το προηγούμενο διάστημα έπαιρνα μικρές δόσεις «ζωής στο νησί» για να προετοιμαστώ για τη μεγάλη αλλαγή;
Κάμποσες μέρες μελαγχόλησα ξαπλωμένη στον καναπέ κοιτώντας τη σκεπή του σπιτιού, μέχρι που αποφάσισα να ακούσω τη συμβουλή μιας καλής φίλης και να δραστηριοποιηθώ. Να αρχίσω να εστιάζω στα θετικά που έχει η ζωή στο νησί και να κάνω πράγματα για να γεμίσω τις ώρες μου, τις μέρες μου. Να πάω στη θάλασσα, να βγω μια βόλτα για να γνωρίσω το μέρος καλύτερα, όπως θα έκανα αν ερχόμουν για διακοπές, και φυσικά να αρχίσω να μαγειρεύω και να γράφω οτιδήποτε όμορφο για να χαλαρώνω.
Έτσι σήμερα κάνοντας τη βόλτα μου πέρασα από ένα μεγάλο μανάβικο της περιοχής και το μάτι μου έπεσε σε κάτι κατακόκκινες ντομάτες. Η πρώτη σκέψη που μου ήρθε στο μυαλό ήταν να τις παντρέψω με φρέσκα αυγουλάκια στο τηγανάκι. Καγιανάς ή στραπατσάδα σήμερα στο τραπέζι. Όπως και να το λες, είμαι σίγουρη ότι συμφωνείς πως ανήκει στη λίστα με τα απόλυτα καλοκαιρινά γεύματα. Είναι από εκείνα τα εύκολα, γρήγορα και οικονομικά πιάτα για όλες τις ώρες. Για το brunch, το μεσημεριανό, για να συνοδεύσεις το τσιπουράκι σου…
Ο καγιανάς μπορεί να είναι τελείως απλός σαν εκείνον που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μου και όπως σκοπεύω να τον φτιάξω κι εγώ σήμερα. Αυγά, ντομάτες, λάδι, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη. Νομίζω πως όσο λιγότερα υλικά βάζω, τόσο πιο καλά καταλαβαίνω τη γεύση τους. Μα ο καγιανάς είναι από τα φαγητά εκείνα που σου δίνουν τη δυνατότητα να παίξεις με τα υλικά. Μπορείς να προσθέσεις φέτα ή άλλο τυρί, πιπεριά, λουκάνικο ή απάκι ή σύγκλινο… Ειδικά δε όταν τα υλικά είναι ντόπια και αγνά το αποτέλεσμα είναι απολαυστικότατο, ίσως και μια μικρή παρηγοριά… Στην περίπτωσή μου για την αλλαγή που βιώνω.
Θετικά της ζωής στο νησί λοιπόν…
● Θάλασσα
● Πράσινο
● Ντόπια και αγνά υλικά
Και συνεχίζουμε να ψάχνουμε και να ανακαλύπτουμε…
Ας αφήσουμε όμως τα λόγια και ας αρχίσουμε τη μαγειρική!
ΥΛΙΚΑ ( για 2 – 3 άτομα)
5 αυγά
3 ώριμες και σφιχτές ντομάτες (όχι πολύ μεγάλες)
½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά τις ντομάτες, τις ξεφλουδίζουμε (προαιρετικά) και τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Εναλλακτικά τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη. Τις ρίχνουμε στο τηγάνι μας μαζί με το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και τις αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά.
Σε ένα μικρό μπολ σπάμε τα αυγά και ανακατεύουμε λίγο, ίσα να σπάσουν οι κρόκοι και να ανακατευτούν με το ασπράδι. Προσέχουμε να μη χτυπήσουμε τα αυγά όπως θα το κάναμε για να φτιάξουμε ομελέτα. Ρίχνουμε και στα αυγά λίγο αλάτι και πιπέρι. Δεν το παρακάνουμε όμως γιατί έχουμε ρίξει και στις ντομάτες μας αλατοπίπερο.
Μόλις δούμε ότι η σάλτσα μας έχει δέσει, δεν έχει δηλαδή πολλά υγρά, ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε ελαφρώς, τόσο όσο χρειάζεται για να ενωθούν τα υλικά μας.
Extra info : Η σάλτσα ντομάτας καλό είναι να μη στεγνώσει, να έχει λιιιιίγο ζουμάκι (όχι πολύ) και φυσικά δε φεύγουμε από το τηγάνι. Έχουμε συνέχεια το νου μας να μη μας στεγνώσει ο καγιανάς. Θέλουμε να είναι ζουμερός. Αλλιώς πού θα βουτήξουμε το ψωμάκι μας;;;
Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε και τη ρίγανη και ανακατεύουμε λίγο και σιγά σιγά.
Όταν δούμε ότι τα αυγά μας έχουν ψηθεί και ότι ο καγιανάς μας είναι ακόμα ζουμερός, κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνουμε για 5’ στην άκρη. Το φαγητό μας ακόμα ψήνεται από τη θερμοκρασία που έχει το τηγάνι. Έπειτα σερβίρουμε.
Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνοδεύουμε με τυρί της επιλογής μας και ψωμάκι.
Καλή όρεξη!
No Comments