Μπριάμ στη γάστρα

Κάθε που καλοκαιριάζει παρατηρώ ότι οι διατροφικές μου συνήθειες -αλλά και των περισσότερων ανθρώπων- αλλάζουν. Λίγο η ζέστη, λίγο η επιθυμία μου να παραμείνω fit και να γεμίσω τον οργανισμό μου ενέργεια και βιταμίνες , με κάνουν να αναζητώ πιο ελαφριές γεύσεις πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.

Η φύση έχει προνοήσει γι’αυτό και έτσι αυτή την εποχή ο κήπος μας δίνει δροσιστικά, ζουμερά, πολύχρωμα και γευστικά φρούτα και λαχανικά.

Φυσικό κι επόμενο είναι να γεμίζω την κουζίνα μου και το ψυγείο μου με λαχανικά (ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πιπεριές και ένα σωρό άλλα) τα οποία καταναλώνω είτε ωμά είτε μαγειρεμένα.

Σήμερα μπήκα στην κουζίνα και ετοίμασα ένα φαγητό που αποτελεί -μεταξύ άλλων- σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού. Μπριάμ! Πατάτες, ντομάτες, κολοκύθια, μελιτζάνες, κρεμμύδι, σκόρδο, όλα τα καλούδια της ελληνικής γης ενώνονται σε μία συνταγή… Εν ολίγοις ένας λαχανόκηπος τρυπώνει μέσα στη γάστρα, μια πανδαισία χρωμάτων, αρωμάτων, γεύσεων βρίσκει θέση στο πιάτο!

ΥΛΙΚΑ (για 2-4 άτομα)
2 μελιτζάνες
3 κολοκυθάκια
3 πατάτες
3 καρότα
2 κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
3 ντομάτες
1 πράσινη πιπεριά
1 πορτοκαλί πιπεριά
1 πιπεριά Φλωρίνης
Αλάτι
Πιπέρι
Δυόσμος
Ελαιόλαδο
1 ποτήρι του νερού νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε και πλένουμε όλα τα λαχανικά. Τα κόβουμε όλα σε ροδέλες και τα ρίχνουμε σε μια μικρή γάστρα.Περιχύνουμε με μισό φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε όσο αλάτι, πιπέρι, δυόσμο θέλουμε και ανακατεύουμε. Στο τέλος προσθέτουμε και το νερό.

Κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.

Έπειτα ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και αφήνουμε το φαγητό να ξεροψηθεί ελαφρώς και να μελώσει η σάλτσα (περίπου 10-20 λεπτά).

Σερβίρουμε το φαγητό μας χλιαρό, με φέτα, ψωμάκι και ένα δροσερό ροζέ κρασί.

Tips: Το συγκεκριμένο φαγητό μάς επιτρέπει να προσθαφαιρέσουμε υλικά ή να αυξομειώσουμε τις ποσότητες ανάλογα με τις προτιμήσεις μας και με το τι λαχανικά έχουμε στην κουζίνα μας. Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο τοματοπολτό αν θέλουμε να έχουμε πιο κόκκινη σάλτσα. Τέλος, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον δυόσμο με ρίγανη ή μαϊντανό ή βασιλικό. Και να θυμάσαι ότι ο δικός σου φούρνος μπορεί να διαφέρει από τον δικό μου οπότε το φαγητό σου μπορεί να χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτεί!

Καλή όρεξη!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply