ΤΣΙΠΟΥΡΑ ΨΗΤΗ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΜΟΥΣΤΑΡΔΟΛΑΔΟΛΕΜΟΝΟ

Στο σπίτι μας είμαστε λίγο ιδιότροποι με τα ψάρια. Εγώ δυσκολεύομαι να τα πιάσω για να τα μαγειρέψω, το άλλο μου μισό δυσκολεύεται να τα φάει μιας και, όπως λέει, δεν αντέχει τη μυρωδιά του ψαριού.

Για να πούμε “σήμερα το μενού έχει ψάρι” θα πρέπει ιδανικά το ψαράκι να είναι σίγουρα καθαρισμένο από τον ιχθυοπώλη, το άλλο μου μισό να αναλάβει το μαγείρεμα (υπό τις εντολές μου φυσικά) κι εγώ να σκεφτώ πατέντες για να μην μυρίζει το ψάρι ψάρι (λες και θα μπορούσε να μυρίζει μοσχάρι ξέρω γω!).

Μια τέτοια μέρα μαγειρικής συνεργασίας είναι και η σημερινή, αφού το μενού έχει τσιπούρα ψητή στον φούρνο. Εύκολη συνταγή, ελαφριά, νόστιμη και καλοκαιρινή. Συνοδεύεται ωραιότατα με ψωμί, σαλάτα και ουζάκι. Μόνο η θέα στη θάλασσα μας λείπει!

ΥΛΙΚΑ (για 2 άτομα)
Για τα ψάρια
2 τσιπούρες καθαρισμένες
Ξύσμα και χυμό από μισό λεμόνι
½ λεμόνι κομμένο σε ροδέλες
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Ελαιόλαδο
2 κλωναράκια φρέσκου δεντρολίβανου

Για το μουσταρδολαδολέμονο
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
Ξύσμα από 1 λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
Λίγο αλάτι
Λίγο πιπέρι
Λίγη ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο.

Πλένουμε το ψάρι καλά.

Σε ένα ταψί (που να χωράνε τα ψάρια) απλώνουμε λαδόκολλα και επάνω ακουμπάμε τα ψάρια.

Λαδώνουμε τις τσιπούρες και στη συνέχεια ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και το ξύσμα λεμονιού και στις δύο πλευρές.

Στην κοιλιά του κάθε ψαριού βάζουμε τις ροδέλες λεμονιού και από ένα κλωναράκι δεντρολίβανου για να μειώσουμε τη μυρωδιά του ψαριού.

Τέλος, ρίχνουμε και τον χυμό από το μισό λεμόνι και βάζουμε το ταψί στον φούρνο.

Ψήνουμε στους 180 °C για 30-40 λεπτά. Τσεκάρουμε όμως να μη στεγνώσει το ψάρι μας γιατί, όπως έχουμε πει κι άλλη φορά, φούρνος με φούρνο διαφέρει στο ψήσιμο.

Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο οι τσιπούρες μας και ετοιμάζουμε το μουσταρδολαδολέμονο. Ρίχνουμε σε ένα μπολάκι τα υλικά και τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι αν θέλουμε ένα ρευστό μουσταρδολαδολέμονο ή χτυπάμε με ραβδομπλέντερ τα υλικά αν θέλουμε πιο δεμένη υφή (αν δεν έχεις ραβδομπλέντερ, μη σκας! Βάλε τα υλικά σε ένα βαζάκι, κλείσε το καπάκι και χτύπα το δυνατά για λίγα λεπτά, όπως ακριβώς θα έκανες και με ένα σέικερ).
Tip: Δοκίμασε το μουσταρδολαδολέμονο για να δεις αν σε ικανοποιεί η γεύση του και κάνε τις απαραίτητες διορθώσεις για να έρθει κοντά στα δικά σου γούστα. Π.χ. αν είναι αρκετά ξινό, συμπλήρωσε ελαιόλαδο ή αν θέλεις να γίνει πιο ξινό, συμπλήρωσε κι άλλο χυμό λεμονιού.

Σερβίρουμε είτε απλά στίβοντας λίγο ακόμα λεμόνι (όπως κάνω εγώ) είτε με περιχύνοντας με το μουσταρδολαδολέμονο (όπως το άλλο μου μισό).
Tip: Περιχύνοντας με μουσταρδολαδολέμονο κρύβουμε λίγο τη γεύση του ψαριού.

Καλή όρεξη!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply