Γεμιστά με ρύζι

Γεμιστά δεν είχα δοκιμάσει ποτέ να φτιάξω. Έχοντας μια ιδέα σχετικά με το πόσο μπελαλίδικο φαγητό είναι απέφευγα να προσπαθήσω αν και είναι ένα φαγητό που λατρεύω να τρώω. Ευτυχώς, η γιαγιά μου δεν κουραζόταν ποτέ να το μαγειρεύει κι έτσι το απολάμβανα συχνά πυκνά. Χωρίς υπερβολή μπορούσα σε μια μέρα να φάω μόνη μου όλο το ταψί!

Εγώ φυσικά την παρατηρούσα για να της κλέψω τα μυστικά μήπως και κάποτε με έπιανε η προκοπή να μπω στη δική μου κουζίνα και να κάνω μια απόπειρα να φτιάξω κι εγώ σπιτικά γεμιστά. Γιατί τα ίδια γεμιστά ήθελα να πετύχω. Τα γεμιστά της γιαγιάς ήταν τα πιο νόστιμα γεμιστά που έφαγα ποτέ! Κι η αλήθεια είναι ότι έχω δοκιμάσει πολλές συνταγές.

Η προκοπή λοιπόν με έπιασε λίγες μέρες πριν! Στο ψυγείο είχα κάποια λαχανικά και κοιτώντας τα μου ήρθε η ιδέα. Μετά από αρκετές ώρες είχα στο πιάτο το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μου. Δοκιμάζοντας ήρθαν στο μυαλό μου μνήμες, εικόνες… Αυτό ήταν! Μετά από καιρό κατάφερα να γευτώ γεμιστά που θύμιζαν λιγάκι εκείνα που με αγάπη μας ετοίμαζε η γιαγιά! Κάθε πιρουνιά με πήγαινε πίσω, στην εποχή εκείνη που με μάλωναν “για να μην αδειάσω όλο το ταψί, να μην το παρακάνω, να αφήσω κάτι και για τους υπόλοιπους” κι ένα χαμόγελο νοσταλγικό σχηματίστηκε στα χείλη…

Η συνταγή δεν είναι δύσκολη αλλά, αν αποφασίσεις να φτιάξεις αυτό το φαγητό, τότε θα πρέπει σίγουρα να έχεις αρκετό ελεύθερο χρόνο, υπομονή και μεράκι. Αλλιώς, καλύτερα να μην προσπαθήσεις γιατί μάλλον το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό.

Πριν ξεκινήσεις, να ξέρεις ότι τα γεμιστά θα σε ταλαιπωρήσουν κατά την προετοιμασία, θα χρειαστούν αρκετή ώρα φούρνισμα και θα μετατρέψουν την κουζίνα σε ένα χάος. Αλλά μόλις φας την πρώτη πιρουνιά, θα τα ξεχάσεις όλα. Και σίγουρα όσο πιο συχνά τα μαγειρεύεις, τόσο πιο καλά και γρήγορα θα τα καταφέρνεις!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 9 ΓΕΜΙΣΤΑ
3 πράσινες πιπεριές
3 ντομάτες μεσαίου μεγέθους
3 κολοκύθια στρογγυλά
1 κρεμμύδι μεγάλο
2 σκελίδες σκόρδο
2 φλιτζάνια του τσαγιού ρύζι parboiled ή καρολίνα
½ φλιτζάνι του τσαγιού χυμό ντομάτας ή τριμμένη φρέσκια ντομάτα
Αλάτι
Πιπέρι
Ζάχαρη
½ ματσάκι μαϊντανό
½ ματσάκι δυόσμο φρέσκο
Ελαιόλαδο



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα πρώτα πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά.

Έπειτα κόβουμε τα καπάκια των λαχανικών (πιπεριές, ντομάτες, κολοκύθια) και αδειάζουμε όλη τη σάρκα τους με τη βοήθεια ενός κουταλιού του γλυκού. Προσπαθούμε να κάνουμε μικρές κινήσεις και όχι απότομες για να μην ανοίξουν τα λαχανικά.

Tip: Κρατάμε σε ένα μπολ τη σάρκα της ντομάτας και σε ένα άλλο όλων των υπόλοιπων λαχανικών (κρατάμε ακόμα και τη σάρκα της πιπεριάς χωρίς τα σπόρια).

Αφού τα αδειάσουμε, αλατοπιπερώνουμε το εσωτερικό των λαχανικών.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό και τον δυόσμο. Τρίβουμε και τις υπόλοιπες σάρκες των λαχανικών στον τρίφτη (μπορούμε φυσικά να χρησιμοποιήσουμε και το multi).

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ρίχνουμε ελαιόλαδο (περίπου 4 κουταλιές της σούπας) και μόλις ζεσταθεί αρκετά ρίχνουμε το κρεμμύδι και 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και ανακατεύουμε. Μόλις το κρεμμύδι γίνει διάφανο, ρίχνουμε και το ρύζι το οποίο έχουμε ξεπλύνει. Ανακατεύουμε και μετά από λίγο ρίχνουμε το σκόρδο και τις σάρκες των λαχανικών και της ντομάτας. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τον δυόσμο και τον μαϊντανό, μισό φλιτζάνι του τσαγιού νερό, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη γέμιση να βράσει σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Τέλος, απομακρύνουμε το τηγάνι από τη φωτιά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC.

Γεμίζουμε τα λαχανικά με τη βοήθεια ενός κουταλιού. Δεν πιέζουμε τη γέμιση με το κουτάλι και δεν γεμίζουμε μέχρι το χείλος τα λαχανικά. Γεμίζουμε περίπου τα ¾ κάθε λαχανικού. Βάζουμε πάνω από κάθε λαχανικό το καπάκι του και τα τοποθετούμε σε ταψί ή πυρέξ.

Tip: Αν περισσέψει γέμιση, τη ρίχνουμε και αυτή στο ταψί ή στο πυρέξ ανάμεσα στα λαχανικά.

Ανάμεσα στα γεμιστά ρίχνουμε επίσης ½ φλιτζάνι του τσαγιού νερό και ½ φλιτζάνι του τσαγιού χυμό ντομάτας ή τριμμένη φρέσκια ντομάτα. Ρίχνουμε πάνω από τα γεμιστά και ανάμεσά τους ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Βάζουμε τα γεμιστά στο φούρνο σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε 1 ώρα και 30 λεπτά. Έπειτα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε 30 λεπτά ακόμα. Αν χρειαστεί, συμπλήρωνουμε λίγο νεράκι στο ταψί για να μην κολλήσουν τα γεμιστά.

Extra tips

  • Εννοείται πως μπορούμε να γεμίσουμε κι άλλα λαχανικά (μελιτζάνες, κρεμμύδια). Όλα μας τα λαχανικά όμως να είναι ίσα σε αριθμό, π.χ. 3 ντομάτες, 3 πιπεριές, 3 μελιτζάνες, 3 κολοκύθια. Τη γέμιση των λαχανικών την τρίβουμε και τη ρίχνουμε στο τηγάνι κατά την προετοιμασία της γέμισης.
  • Δεν γεμίζουμε ως το χείλος τα γεμιστά γιατί όταν το ρύζι φουσκώσει μπορεί να ξεχειλίσει ή να ανοίξει τα λαχανικά. 
  • Αν θέλουμε, μπορούμε ανάμεσα στα γεμιστά να βάλουμε πατάτες.
  • Θυμόμαστε πάντα ότι το ψήσιμο διαφέρει από φούρνο σε φούρνο οπότε οι χρόνοι ψησίματος που σας δίνω δεν είναι απόλυτοι. Προσέχουμε λοιπόν ανά τακτά χρονικά διαστήματα το φαγητό για να μην μας καεί.
  • Αφού τα βγάλουμε από το φούρνο, ας προσπαθήσουμε να αντισταθούμε λίγη ώρα στη θεσπέσια μυρωδιά τους και στην πείνα μας βεβαίως βεβαίως και μην τα σερβίρουμε καυτά. Θα καταλάβουμε καλύτερα τις γεύσεις όταν κρυώσουν λίγο. Άσε που αν προσπαθήσουμε να τα σερβίρουμε καυτά μπορεί και να διαλυθούν ή να κάψουμε και τη γλώσσα μας (μιλάει η εμπειρία τώρα). 
  • Συνοδεύουμε απαραίτητα με φέτα, όπως άλλωστε και κάθε άλλο λαδερό φαγητό. 

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη…!

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply